– Со цел да се овозможи слободно движење на граѓаните врз основа на договорот истечен на 14 септември 2016 година, Министерството за внатрешни работи донесе одлука со која се уредува и се обврзува да се обезбедат привремени регистарски таблички за сите возила со српски регистарски таблички, вели тој.

Тој додава дека МВР ги презела сите неопходни мерки за зачувување на мирот на граничните премини.

Косовските медиуми јавуваат дека припадниците на Специјалната единица на косовската полиција се наоѓаат на два премини на север, Јариње и Брњак.

Договорот за слобода на движење помеѓу Косово и Србија беше постигнат во 2011 година, според кој српските таблички со кодовите на градовите во Косово беа укинати, како што се ПР (Приштина), ГЛ (Гњилане) КМ (Косовска Митровица), односно мораше да се изврши пререгистрација на возилата на КС или РКС.

Меѓутоа, граѓаните на Косово не можеа да влезат на територијата на Србија со таблички РКС без трошоци, односно мораа да ги заменат со пробни, така што Косовскиот договор ги обврза да издаваат регистарски таблички на КС уште пет години, што Србија го прифати.

Реципрочни мерки кон Србија во неколку наврати објави премиерот на Косово, Албин Курти.