Благодарение на развојот на технологијата и интернетот, светот стана многу помал отколку што беше пред само 20 или 30 години. Со помош на компјутерите или се присутните мобилни телефони, едно лице од Австралија моментално може да комуницира со некого од Сараево, Загреб, Белград… или со кој било друг град и место во земјите од регионот.

Зголемувањето на високите врски и растот на денешните неизбежни социјални мрежи доведе до опасност педофилите да демнат кај наивните деца ширум светот, а службениците од редот и законот предупредуваат дека ова е еден од најизразените и најопасните проблеми.

Фактот дека 700.000 педофили демнат на Интернет во секој момент покажува колку е сериозен и распространет проблемот со предаторите преку Интернет, вели Саша Живановиќ, потпретседател на белградскиот институт за управување со безбедноста и поранешен шеф на Одделот за криминал од висока технологија на Министерството за внатрешни работи на Србија.

Четири категории педофили на Интернет

Значи, не зборуваме за вкупниот број предатори, туку зборуваме за бројот што ги демне децата и малолетниците секоја секунда, 24 часа на ден, преку Интернет, социјални мрежи и други популарни онлајн услуги, посочува тој.

Иако голем број родители веруваат дека педофилите, особено предаторите преку Интернет, се нешто што се случува „таму, далеку“, болната реалност е дека во земјите од регионот, има многу повеќе или помалку технички упатени луѓе кои бараат деца кои можат и кои ги користат, додава тој.

Живееме во време на голема мобилност, каде што родителите трчаат по работа, многу се работи и често пати се случува родителите да дојдат дома да им дадат на своите деца лаптоп, компјутер или мобилен телефон и да ги испратат во собата да се забавуваат за да ги остават да се одморат по напорниот ден. И тие не се ни свесни дека можат да ги остават децата сами со експлозивна направа, има толку многу закани на Интернет, додава Живановиќ.