Информацијата доаѓа во пресретн на утрешниот Светски ден на бегалците. Светскиот ден на бегалците се одбележува на 20 јуни секоја година, а почетокот на неговото одбележување датира од 4 декември 2000 година, кога била усвоена Резолуцијата 55/76 со која се означува 50-годишнината од усвојувањето на Конвенцијата која се однесува на статусот на бегалците.

Високиот комесар на Обединетите нации за бегалци Филипо Гранди на редовниот состанок во Рим укажа на злоупотребувањето на мигрантите на рутата на илегални миграции позната како „балканска рута“.

„Бруталното и физички насилното постапување на земјите како Грција, Кипар и Хрватска е неприфатливо. Загрижени сме поради ова. Го пренесов ова прашање на релевантните земји и Комисијата на ЕУ, порача Гранди.

Тој нагласи дека би требало да постои посилна политичка волја за решавање на судирите поради кои луѓето се приморани да бегаат, пренесува Анадолија.

Според „Извештајот за глобалните трендови“ објавен вчера во Женева, бројот на луѓето што побегнале од војни, насилство, прогони и кршења на човековите права се искачи на приближно 82,4 милиони во 2020 година, и покрај избувнувањето на пандемијата на Ковид-19. Оваа бројка, која на крајот на 2019 веќе беше на рекордно ниво со 79,5 милиони луѓе, минатата година се зголеми за четири отсто.