Неексплодирана бомба од Втората светска војна беше извадена од реката Рајна во Келн, Германија, доцна синоќа и безбедно деактивирана во текот на ноќта на брод позициониран подалеку од станбени области, објавија градските власти.

Откривањето на неексплодирани бомби е вообичаено во Келн и други германски градови, кои беа силно бомбардирани од сојузничките воздушни сили за време на војната. Специјално обучени екипи се испраќаат да ги деактивираат или безбедно да ги активираат бомбите.

Бомбата од 5 тони од британско производство имала осигурувач што бил деактивиран на бродот, соопшти градската управа на Келн.

Градот објави дека немало потреба од евакуација на населението за да се деактивира бомбата, и покрај првичните претпоставки, бидејќи бродот бил упатен кон место на Рајна доволно далеку од станбените области.

За време на операцијата, Рајна беше затворена за пловидба, како и воздушниот простор над областа.