Во Москва се одржува традиционалната воена парада, која инаку е најголемата воена смотра во светот по повод овој ден.

Според податоците од руското Министерствот за одбрана, на парадата учествуваат над 12.000 војници, 191 единица воена копнена опрема, како и 76 хеликоптери и авиони. Музичката поддршка е обезбедена од оркестарот на Министерството за одбрана.

 

🔴 WATCH LIVE: Russia: Victory Day parade in Moscow’s Red Square

🔴 WATCH LIVE: Russia: Victory Day parade in Moscow’s Red Square

Posted by Euronews English on Saturday, May 8, 2021