По инцидент со ученички од гимназијата Јосип Броз Тито, ученичка вклучена во физичка пресметка каде што девојчиња тепаа 15 годишна соученичка доби опомена пред исклучување како педагошка мерка. Мерката не произлегува како последица на самата тепачка, која се случи пред грчкиот конзулат и беше снимена од врсници кои гледаа, туку од вознемирувачкото барање по инцидентот. После изречената мерка, таткото на ученичката упатувал закани кон вработените во училиштето.

Опомена пред исклучување и причината зад ваквата одлука

Силвана Кржовска, директорката на гимназијата „Јосип Броз Тито“, откри дека медагошката мерка не била последица на тепачката, туку на случувањето после тепачката. По физичката пресметка, вмешаната ученичка и пришла на својата соученичка, која била жртвата, и вознемирувачки побарала „Дај ми да го сликам твоето модро око“. Оваа постапка доведе до едногласна одлука на наставничкиот совет да издаде педагошко предупредување, сигнализирајќи потенцијално исклучување.

Родителска реакција: закани и јавно несогласување

Како одговор на предупредувањето, родителот на опомената ученичка наводно им се заканувал на вработените во училиштето. Според Кржовска, заканите се прошириле и надвор од вработените во училиштето, а мета биле и нивните деца. За да го засили нивното несогласување, родителот изнајмил билборд во централно градско подрачје со порака „Правда“. Кржовска појасни дека заканите и инцидентите биле навремено пријавени во полиција.

Одговор на училиштето: Јасност среде хаос

Кржовска ја увери јавноста дека училиштето ги презела сите неопходни мерки во негова надлежност. Разговори со родители, разговори со ученици, известувања до надлежните институции и издавање педагошко предупредување беа дел од одговорот на училиштето. Кржовска нагласи дека мерката е опомена пред исклучување, а не префрлање во друга паралелка, како што навестуваа некои извештаи.

Негирање и револт: перспектива на родителите

Родителот, идентификуван како М.К., негирал какво било вознемирување кон вработените во училиштето кога зборувал за Канал 5. Иако го признал билбордот како чин на револт, М.К. појасни дека тоа е одговор на незадоволството од начинот на кој училиштето се справува со инцидентот. Родителот изјавил дека немало никакво вознемирување од нивна страна и потврдил дека инцидентот ја поттикнал акцијата на билбордот.

Истрагата е во тек: реакција на МВР

По пријавеното малтретирање, МВР презело мерки за расчистување на случајот. Родителот обвинет за малтретирање ги отфрли обвинувањата, наведувајќи дека билбордот бил форма на протест против перципираниот нефер третман.

Како што се развива контроверзноста, инцидентот на 9 февруари продолжува да предизвикува дебати и различни наративи. Училиштето ја задржува својата заложба за решавање на проблемот преку соодветни канали, додека засегнатиот родител го тврди своето право да не се согласува и да бара правда за своето дете.

Извор: КАНАЛ5

ИЗВОР: Sloboden pechat