Врховниот суд нареди запленување на објектот кој е седиште на Сојузот на синдикати на Македонија. Слободан Трендафилов, претседател на синдикатот, тврди дека зградата за време на нејзината изградба ја поседувала сета потребна документација, важечки договор за градба и вреди околу 8 милиони долари. Имено, дел од оваа сума работниците придонеле директно од нивните плати.

Правен пресврт: државата тврди сопственост над седиштето на ССМ!

Врховниот суд ја поткрепува оваа одлука со тврдењето дека и зградата и земјиштето на кое стои седиштето на ССМ се во државна сопственост. Понатаму, тие појаснуваат дека во периодот на градба, сопственичките права ги имала политичка организација лишена од економски активности.

„Имотот и средствата доделени на општествени организации и здруженија на граѓани, добиени на користење од поранешните општествено-политички заедници и самоуправни интересни заедници се државна сопственост. Во периодот кога е изграден предметниот имот, правниот претходник на обвинетиот била општествено-политичка организација, која не се занимавала со стопанска дејност, поради што немала и не можела да има сопствени приходи за стекнување имот“, појаснуваат од Врховниот суд.

Револт на синдикатот: повици за оставка на претседателката на Врховен суд

Сосема очекувано, синдикалците жестоко побараа оставка од претседателката на судот. Сепак, Врховниот суд цврсто тврди дека претседателката воопшто нема јурисдикција да биде вклучена во такви прашања и дека не може да влијае на процесите на донесување одлуки.

Политички став: одговор на премиерот

На распит за ова спорно прашање, премиерот Димитар Ковачевски се одлучи директно да не ја коментира одлуката на судот. Сепак, тој ја изрази својата непоколеблива поддршка за работниците и синдикатите, изразувајќи оптимизам дека предметниот имот ќе му биде вратен на Синдикатот.

Пркосен одговор: Синдикатот предупредува на ескалација на протестите поради одлуката на Врховен суд

Како одговор, Синдикатот на синдикатите упатува строго предупредување, наведувајќи дека секој обид за попречување на протестите на работниците ќе има спротивен резултат. Тие тврдат дека ваквите акции само ќе поттикнат зголемено учество и интензитет во тековните протести.

Наспроти оваа правна сага, неизвесни се последиците и за Сојузот на синдикатите и за поширокото работничко движење. Додека засегнатите страни внимателно следат, пресекот на правната, политичката и социјалната динамика диктира како ќе се обликува иднината на овој спор.

 

Извор: ТВ21