На дневниот ред ќе бидат прашањата за производство и дистрибуција на вакцини низ целиот свет, како и почеток на имплементација на дигитални ковид-сертификати што треба да ја вратат слободата на движење низ цела ЕУ.

Во Брисел, пред овој самит, тие наведуваа дека во контекст на пандемија, ситуацијата е „подобра од порано“, но со оптимизам тие исто така повикуваат на претпазливост поради појава на нови соеви на вирусот.

На крајот од состанокот, лидерите на ЕУ ќе разговараат за состојбата во Европа во однос на исполнување на поставените амбиции за климатски неутрална ЕУ до 2050 година.