Но, растечката недоверба кон владата, која се бори против несогласувањата со нејзините политики, во комбинација со дезинформации на Интернет и досегашната добра епидемиолошка состојба во градот кој е релативно без коронавирус, ги натера луѓето да се двоумат дали да ја примат вакцината.

Член на владината работна група за вакцинирање предупреди дека на граѓаните од Хонг Конг „им преостануваат само уште три месеци“ пред истекот на рокот за првата пратка на вакцините од „Фајзер / Бионтек“.

„Вакцините имаат рок на траење“, изјави Томас Цанг, поранешен контролор на здравствениот центар.

„Тие не можат да се користат по истекот на рокот, а центрите за вакцинација според сегашните планови, ќе престанат да работат по септември.

“Целиот свет се обидува да добие вакцини и едноставно не е во ред да можеме да ги купиме преку ноќ и само да ги чуваме. Она што го имаме е веројатно сè што имаме до крајот на годината”, додаде тој.

Хонг Конг купи 7,5 милиони дози вакцини.

Досега само 19 проценти од населението примило една доза од која било вакцина, додека 14 проценти примиле две дози.

Двоумењето е вообичаено дури и кај здравствените работници. На почетокот на овој месец, градската болница „Авториш“ откри дека само една третина од нивните вработени ја искористиле можноста да се вакцинираат.

И додека жителите на Хонг Конг не брзаат да вакцинираат, блиските земји се борат да добијат доволно дози вакцини против коронавирус.

Во последниве недели, некои политичари во Хонг Конг сугерираа неискористената вакцина да се испрати во странство и така да им се помогне на другите земји.