Во серијата дискусии на американската организација Атлантски совет, што се емитува во живо, Вучиќ како одговор на шпекулациите и критиките за процесот на вакцинирање, истакна дека Србија не учествувала во третата или четвртата фаза на тестирање на кинеските и руските вакцини и дека „само се купени кога тестирањето е завршено“.

-Треба да истрпите остри критики кога правите нешто, нив ги нема кога не правите ништо, и јас сум горд што сум дел од тимот што направи нешто – ние ја завршивме нашата работа и добивме повеќе вакцини од другите, изјави Вучиќ на прашањето за вакцина дипломатијата” на Србија во регионот.