Хамидреза Азизи, гостин-истражувач во тинк-тенкот SWP Berlin, ги сумира доцните ефекти од смртта на Ебрахим Раиси. Во моментаов кога е правена анализата тогаш сè уште не беше потврдена смртта на Раиси.

Ова се ефектите кои би се случиле

Револуционерната гарда ќе остане силна, имајќи предвид дека првиот потпретседател Мохамад Мохбер е поврзан со јадрото раководство на гардата. Контролата над управувањето може дури и да се зајакне.

Смртта на Раиси дава поттик за внатрешната борба за власт, која веќе се води во моментов за функцијата претседател на парламентот во таборот на тврдокорните.

Следните претседателски избори ќе бидат проследени со рекордно ниска парламентарна активност (со 8% активност на новите парцијални избори во Техеран на 10 мај).

Азизи ги нарекува многу претерани очекувањата дека Раиси ќе биде потенцијален кандидат за следен врховен лидер. Неговата позиција како претседател очигледно ќе му даде силно влијание меѓу тврдокорните за изборната процедура.

Надворешната политика тешко дека ќе се промени: тежок курс кон САД ќе следат Врховниот лидер и Револуционерната гарда.

Не ја спомнува – но не е посочена како променлива во равенката – политиката кон војската во Газа, ниту пак она за иранската нуклеарна програма. Сепак, ниту еден од двајцата не зависеше од Раиса.

(АНАЛИЗА) Претседателот на Иран загина во хеликоптерската несреќа: Што се случило и кој е виновен?

Заедно со Раиси загинаа девет лица

Претходно, претседателот на Иран, Ебрахим Раиси загина во хеликоптерската несреќа што се случи вчера во 14 часот и 30 минути по македонско време. Заедно со Раиси, загинаа сите 9 лица во хеликоптерот Bell 212, меѓу кои и министерот за надворешни работи на Иран Хосеин Амир-Абдолахијан, гувернерот на иранската провинција Источен Азербејџан, Малик Рахмати и имамот на градот Табриз, Мухамед Али ал-Хашим.