Сириската невладина организација ги објави новите податоци откако ја потврди смртта на 100.000 луѓе.

„Огромното мнозинство на потврдени смртни случаи се однесува на периодот од крајот на 2012 година до крајот на 2015 година“, рече директорот на Опсерваторијата, Рами Абдул Рахман.

Според Опсерваторијата, во сирискиот конфликт од 2011 година досега починале вкупно 494.438 лица.

Војната во Сирија влезе во 11-та година во март, а повеќе од 12 милиони луѓе се раселени или протерани, според Обединетите нации. Исто така предизвика големи штети и ја уништи економијата на земјата.