Во соопштението од Владата се вели:

-Самитот ќе го отвори федералната канцеларка на Германија, Ангела Меркел, а на истиот ќе се обратат шефовите на Влади од Западен Балкан, челниците на европските институции, премиерите на Обединетото Кралство, Хрватска, Грција, Бугарија и Словенија како и претседателот на Франција и канцеларот на Австрија.