Проектот го почнал со идеја „копањето“ да се случува на Game Boy, кој беше лансиран на пазарот цели 20 години пред да биде измислен биткоинот. Сепак, за да се адаптира оваа конзола стара 30 години, беше потребно малку да се надгради, бидејќи уредот немаше интернет врска и не поддржува современи технологии, како што е блокчејн.

Со мало прилагодување, на конзолата поврза Raspberry Pi Pico, достапен мал компјутер што овозможи пристап до интернет, што е еден од предусловите за „копањето“ биткоини. Процесорот во светот на гејмерските конзоли има процесор од 4,19 Mhz, кој достигнува 0,8 hash/s. Во споредба со сегашните машини за „рударење“, значи дека е десетици милиони пати побавно. Затоа, како што е наведено во видеото, шансите за „рударење“ на барем еден биткоин се, како што е наведено, астрономски.