Германија се подготвува за значителна ревизија на нејзините закони за канабис, дозволувајќи им на возрасните да поседуваат значителни количини од супстанцијата. Законодавството, кое треба да стапи на сила на 1 април, воведува и попустливи и рестриктивни мерки, воведувајќи нова ера во пристапот на земјата кон употребата на канабис.

Правна промена: Што се очекува?

Од почетокот на следниот месец, пушењето канабис ќе биде дозволено на многу јавни места, што ќе означи целосно отстапување од постојната законска рамка. Возрасните сега ќе имаат законско право да поседуваат до 25 грама канабис на јавно место, што е еднакво на десетици џоинти Дозволената граница се зголемува на 50 грама во рамките на приватните резиденции.

Министерот за здравство Карл Лаутербах ги предводи овие реформи, поттикнати од загрижувачкиот пораст на употребата на дрога кај младите луѓе и покрај постојните законски ограничувања. Лаутербах има за цел да го наруши црниот пазар, да ги заштити потрошувачите од контаминиран канабис и да го поткопа профитот на синдикатите за организиран криминал.

Канабис кафулиња

Спротивно на популарните очекувања, воведувањето на легални канабис кафулиња нема да биде моментална појава низ целата земја. Дебатата околу декриминализацијата на канабисот беснее со години, при што медицинските групи изразија резерви за потенцијалните влијанија врз младите, а конзервативците изразија стравувања од зголемена употреба на дрога.

Симоне Борхарт, која ја претставува опозициската конзервативна ЦДУ, го критикуваше потегот на владата, означувајќи го како „целосно непотребен, збунувачки закон“ и покрај предупредувањата од различни професионалци. Лаутербах ги бранеше реформите, наведувајќи ја неодржливата ситуација со двојно зголемен број потрошувачи на возраст од 18 до 25 години во последната деценија.

Отпакување на сложената легислатива

Утврдување рамнотежа: строги регулативи во услови на легализација

Одобрениот закон е сложен, навигација во деликатна рамнотежа помеѓу легализацијата и строгите регулативи. Одредени активности, како што е пушењето канабис во близина на училишта и спортски терени, ќе останат строго забранети. Клучно за реформата е прецизното регулирање на пазарот, насочено кон создавање пречки за купување канабис за да се спречи порастот на извозот на дрога, загриженост што ја покрена ЕУ.

Функционирањето на социјални клубови за канабис 

Првичните планови за лиценцирани продавници и аптеки за продажба на канабис се напуштени во корист на „социјалните клубови за канабис“. Овие некомерцијални субјекти ќе бидат одговорни за одгледување и дистрибуција на ограничена количина канабис. Секој клуб ќе биде ограничен на 500 членови, а потрошувачката на лице место е строго забранета. Членството е исклучиво за германски државјани.

Домашен канабис: Проблематиката зад ваквата можност

Како дел од реформите, на поединците ќе им се даде право да одгледуваат до три растенија марихуана по домаќинство. Иако навидум е парадоксална, оваа одредба дозволува значително поседување додека го комплицира легалното стекнување на канабис. Критичарите тврдат дека ова ненамерно може да го зајакне црниот пазар, претставувајќи предизвици за случајните корисници и исклучувајќи ги туристите.

Идни перспективи и политичкиот терен

Владата предвидува темелна проценка на влијанието на новиот закон во следните неколку години, со потенцијални планови за воведување лиценцирана продажба на канабис. Сепак, со оглед на спорната природа на дебатата, неизвесностите се наѕираат големи. Опозициските конзервативци веќе ја изразија својата намера да го укинат законот доколку ја преземат власта во претстојната година.