Одлуката е донесена во тужба за граѓанска измама против 45-от претседател на Соединетите држави, поднесена од државниот обвинител на Њујорк.

Високи износи со камата

Сумата ја вклучува казната од 354,9 милиони долари што му ја изрече на Трамп на 16 февруари од страна на судијата на Окружниот суд на Менхетен, Артур Енгорен, како и каматата, по повеќе од три месеци неприсуство. Така, вкупната сума на казната на која беше осуден поранешниот претседател се зголеми за околу 100 милиони долари.

На 16 февруари, Трамп беше прогласен за виновен во граѓански случај за измама на проценките на имотот на неговата компанија, Организацијата Трамп. Исто така, му беше забрането во период од три години „да служи како службеник или директор на која било корпорација на територијата на државата Њујорк и да аплицира за заеми од финансиски институции регистрирани во државата“. Трамп веднаш најави дека ќе поднесе жалба на одлуката.

При донесувањето на одлуката, судијата Енгорен, исто така, им нареди на двата најстари синови на поранешниот претседател, Доналд Трамп Џуниор и Ерик Трамп, да платат по речиси 4,7 милиони долари казни, а поранешниот финансиски директор на организацијата Трамп, Алан Вајзелберг, да плати по 1,1 милион долари. Сите три износи мора да се платат со камата.

Што правела организацијата на Трамп?

Според обвинението, компанијата „Трамп Организација“ дала лажни податоци за вредноста на својот имот за да обезбеди поповолни услови за кредити и осигурување. Вистинската цена на средствата беше зголемена од 2,23 милијарди долари на 3,6 милијарди долари. Обвинителите прецизираат дека вештачкото зголемување на нивната вредност влијае на имотот на Трамп во Флорида, неговите станови во облакодерот „Трамп Тауер“ (Трамп Тауер) на Менхетен, како и голем број деловни згради и комплекси за голф.