Земјотресот бил со јачина од 3,2 степени според Рихтеровата скала, а неговиот епицентар, според ЕМСЦ, бил на 100 километри јужно од Сплит и 50 километри југозападно од Вела Лука.

Тоа е сеизмички активна област каде што се забележани десетици земјотреси во последните неколку недели.