Како што се приближува датумот за првиот круг од претседателските избори, кандидатите жестоко ги презентираат своите платформи

Предизборната кампања за претседателските избори во Македонија се вжештува како што се приближува првиот круг на 24 април. Со само нешто повеќе од една недела, кандидатите не оставаат камен на камен во нивните напори да го поколебаат електоратот. Дополнително, се зголемуваат очекувањата за парламентарните избори закажани за 8-ми мај, а кампањата треба да започне на 18-ти април.

Стевчо Јакимовски повикува на подготвеност во услови на глобални тензии

Претседателскиот кандидат Стевчо Јакимовски ја истакна потребата од подготвеност во услови на ескалација на глобалните тензии. Говорејќи пред македонските гласачи, Јакимовски ја истакна важноста од итна набавка на оружје и муниција, како и зајакнување на капацитетите за производство и складирање храна. Тој ги истакна потенцијалните ризици да се биде неподготвен во нестабилниот геополитички терен, застапувајќи за максимална одговорност во заштитата на нацијата.

Бујар Османи се залага за интеграција и напредок

Бујар Османи, поранешен министер за надворешни работи и претседателски кандидат, го истакна своето искуство во унапредување на интегративните процеси за Македонија. Османи го истакна императивот за завршување на интегративните напори, посочувајќи ја неговата улога во насочувањето на земјата кон членство во НАТО и отпочнување на преговорите за влез во ЕУ. Тој се претстави како кандидат посветен на насочување на Македонија кон просперитетна иднина во европски рамки.

Билјана Ванковска Мирчевска се солидаризира со глобалните каузи

Билјана Ванковска Мирчевска, уште еден претендент во претседателската трка, зазеде став за глобалните прашања, изразувајќи солидарност со палестинската кауза. Таа ги критикуваше своите колеги кандидати за нивниот молк за меѓународните кризи, особено за тековниот конфликт во Газа. Ванковска Мирчевска ја истакна потребата од морален интегритет во надворешната политика, осудувајќи го секое непочитување на хуманитарните кризи на светската сцена.

Арбен Таравари ги ангажира младите во напорите во кампањата

Претседателскиот кандидат Арбен Таравари усвои уникатен пристап во кампањата преку ангажирање со младите. Таравари учествуваше на настани организирани од младински форуми, возејќи велосипеди низ живописни патеки додека разговараше за неговата претседателска платформа со младите гласачи. Неговиот фокус на младинскиот ангажман ја одразува заложбата за инклузивност и учество на грасрут во политичкиот процес.

Максим Димитриевски даде приоритет на Националниот развој и интегритет

Максим Димитриевски, кандидат кој се бори за претседателската функција, ја истакна својата визија за иднината на Македонија, нагласувајќи го националниот развој и интегритет. Тргнувајќи од своето искуство во општинското управување, Димитриевски вети дека ќе ги повтори успешните стратегии на национално ниво. Тој ја истакна важноста на достоинствена европска интеграција додека се бори против корупцијата и обезбедува еднаква правда за сите граѓани.

Стево Пендаровски апелира за континуитет и евроинтеграции

Стево Пендаровски, актуелниот претседател кој бара реизбор, ги повика гласачите да дадат приоритет на континуитетот и европската интеграција. Тој ги критикуваше опозициските партии дека го попречуваат напредокот на Македонија кон членство во ЕУ, повикувајќи на одлучувачки мандат за продолжување на патот на европската интеграција. Пендаровски предупреди да не се уназадуваме во минатите конфликти и ја нагласи потребата од цврсто лидерство во навигацијата во иднината на Македонија.

Гордана Силјановска-Давкова ги предизвикува противниците на претседателските избори на дебата

Гордана Силјановска-Давкова упати предизвик до своите противници, повикувајќи ги да се вклучат во суштински дебати за клучните политички прашања. Таа ги критикуваше нејзините ривали дека немаат конкретни планови и ја нагласи важноста на интелектуалниот дискурс во обликувањето на националните политики. Силјановска-Давкова ја истакна нејзината посветеност за транспарентно владеење и отчетност, повикувајќи на отстапување од празната реторика во политичкиот дискурс.

Како што кампањата се интензивира, македонските гласачи се наоѓаат во критичен момент, со задача да го изберат лидерот кој ќе ја води нацијата низ нејзиното следно поглавје на развој и интеграција.