Пензионерите во Струга се соочуваат со се поголеми предизвици бидејќи се повеќе од нив се наоѓаат во социјално ранливи ситуации. Многумина се обраќаат до Здружението на пензионери за парична помош за покривање на нивните основни потреби како лекови, храна и сметки. Зголемените цени на основните прехранбени производи само ги зголемуваат нивните тешкотии. Животот од една до друга исплата на пензија стана неверојатно предизвикувачки.

„Навистина е жално што државата изгледа незагрижена за ова прашање. Алармантно е да се мисли дека некои пензионери добиваат само 9.000 или 10.000 денари, а можеме само да замислиме колку е тешко за нивните семејства да се снаоѓаат со толку ограничени средства. “ вели Милорад Трпоски, претседател на Здружението на пензионери од Струга.

Тој ја изразува својата загриженост поради значителното зголемување на платите на владините функционери и до 78%, додека пензионерите се мачат да врзат крај со крај. Ситуацијата изгледа неодржлива, а последиците од овој диспаритет се неизвесни.

Кризата ги погодува сите, без разлика на приходите од пензија. Дури и оние кои примаат пензии повисоки од минималните сега бараат зголемување. Во август најниската пензија во земјава изнесувала 11.897 денари што ја примиле само 2.663 пензионери. За среќа, на овие пензионери им е одобрено благо покачување од 630 денари.

Евидентно е дека пензионерите во Струга и низ државата живеат на работ на егзистенција. Нивните молби за финансиска поддршка и фер третман заслужуваат внимание и акција од владата и општеството како целина.

Извор: 24mk