ИЗБОР НА 7-МИОТ ЧЛЕН ВО ДИК

Албанската опозиција останува со единствен кандидат

Собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата се подготвува за клучна седница закажана за утре во 13:00 часот. Фокусна точка на дневниот ред е утврдување предлог-одлука за избор на член за пополнување на празното место во Државна изборна комисија (ДИК).

Расплет во динамиката на кандидатите

Во кусата изјава за МИА, Фадил Зендели од Движењето Беса откри значаен пресврт. Зулфи Адили, кандидатот предложен од Европската демократска партија на Аријанит Хоџа, ја повлече својата кандидатура. Во меѓувреме, кандидатот што го предложи албанската опозициска коалиција, Европскиот сојуз за промена останува како единствен претендент во ДИК – Абдуш Демири.

Бојкот на опозицијата

Албанската опозиција, незадоволна од неизборот на нивниот предложен член на ДИК, долго време го бојкотира Собранието.  За нерешеното прашање за пополнување на испразнетото место во ДИК, албанската опозиција беше подготвена на протести.

Координација за одлука на Комисијата

Никола Мицевски, координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, зрак надеж гледа со повлекување на еден кандидат. Со овој потег се отвораат можности Комисијата за прашања на изборите и именувањата да го избере седмииот член на ДИК.

Резолуција на хоризонтот

Мицевски го потенцира позитивниот расплет на настаните, наведувајќи дека се повлечени документите за задржување на двајцата пратеници за празното место на албанската опозиција. Овој пробив и овозможува на Комисијата да расправа и да испраќа материјали за пленарната седница. Абдуш Демири се појавува како кандидат за пополнување на клучната позиција во Државната изборна комисија.

Министерски измени и работно место во ДИК

Неодамнешното назначување на Кренар Лога за министер за правда остави празнина во ДИК. Се појавија двајца кандидати – Абдуш Демири, поддржан од албанската опозициска коалиција Европски сојуз за промена и Зулфи Адили, поддржан од Европската народна партија на Аријанит Хоџа.

Извор; Mkd