Австралиската министерка за надворешни работи Марис Пејн повика да нема шпекулации за можна руска агресија врз Украина и повика на продолжување на западниот дипломатски дијалог со Русија.

Во етерот на радиото ABC како одговор на прашање за можна инвазија на руски војници на територијата на Украина, министерката истакна дека шпекулациите за ова прашање во моментов не се особено корисни.

– Земјите ширум светот ја повикаа Русија да преземе чекори за деескалација на ситуацијата и да продолжи да учествува во безбедносниот дијалог во регионот, рече таа. Според Пејн, важно е да се учествува во дипломатска работа за да се обезбеди јасност во ставовите на истомислениците, „во нашиот случај, либералните демократии и Австралија ќе продолжат да го прават тоа“.

Министерката уште еднаш истакна дека Австралија нема да и пружи воена помош на Украина дури и „во случај на дополнително влошување на ситуацијата“.

– Рековме дека нема да учествуваме во воената поддршка на Украина и нема да учествуваме. Австралија секако тесно соработува со партнерите во меѓународната заедница, вклучително и Украина, и ако земјата може да помогне во кибер безбедноста, ние ќе го сториме тоа, рече Пејн.

Таа нагласи дека Австралија продолжува да повикува на деескалација на ситуацијата и го поддржува суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина.

Претходно беше објавено дека австралиското Министерство за надворешни работи ги советувало граѓаните на земјата да ја напуштат територијата на Украина и да се воздржат од патување во оваа земја поради опасност од воен конфликт.

Министерството за надворешни работи подоцна потврди дека донело одлука да ги повлече од дипломатските претставништва во Украина вработените во австралиските државни организации, како и членовите на семејствата на вработените во амбасадата и конзулатите на земјата.