САД, исто така, ќе воведат нови извозни ограничувања за речиси 100 субјекти за давање поддршка на Русија и ќе преземат активности за дополнително намалување на приходите на Русија од енергијата, наведе Бајден во изјавата.

Мерките се обидуваат да ја повикаат Русија на одговорност за војната и смртта на опозицискиот лидер Алексеј Навални, рече Бајден, додека Вашингтон се чини дека ќе продолжи да ја поддржува Украина, иако таа се соочува со сериозен недостиг на муниција, а американската воена помош е одложена со месеци во Конгресот.

„Тие ќе обезбедат Путин да плати уште поостра цена за неговата агресија во странство и репресија дома“, рече Бајден за санкциите.