По денешниот ден два милиони граѓани, или дваесет отсто од белгиското население, ќе биде вакцинирано.

-Земјата пред неколку недели воведе платформа која им овозможува на граѓаните да се пријават за вакцинирање на местото на оние кои одбиле вакцинација. На овој начин осум илјади граѓани како замена добиле доза, рече портпаролката.

Глобално во Белгија бавно се подобрува состојбата со епидемијата, но иако новозаразените и хоспитализираните се намалуваат, бројот на починати продолжува да расте, а одделите за интензивна нега се и натаму блиску до максималниот капацитет.

Загрижува и стапката на позитивност што се однесува на бројот на позитивни тестови, која е зголемена за 9,4 отсто за само една недела. Стапката на репродукција на вирусот е точно под еден, на 0,99. Кога оваа стапка надминува еден тоа е знак дека заразата забрзано се шири.