Кривична пријава против Трошиќ беше поднесена од страна на бошњачкото лоби здружение Институт за истражување на геноцид (ИГК) со седиште во Канада, пренесува Хина. Како што беше наведено во денеска објавено соопштение, пријавата против Трошиќ е поднесена до Обвинителството на БиХ врз основа на измените во државниот кривичен закон, наметнати од поранешниот висок претставник за БиХ, Валентин Инцко, кон крајот на јули.