Демократската унија за интеграција (ДУИ),  некогаш значајна политичка сила во Македонија, треба да се пресели во опозицијата по континуираниот 16-годишен мандат во владата. Оваа одлука доаѓа откако „Европскиот фронт“, предводен од интегративните сили, имаше приближно 30.000 гласови повеќе од коалицијата ВЛЕН.

ДУИ еднаш тврди дека е легитимен претставник на Албанците, а потоа дека е легитимен претставник на повеќе малцинства, меѓу кои  Турците, Ромите и Бошњаците. Тие се преоблекуваат од ДУИ во Европски Фронт и обратно, а и од моно-етничка во мултиетничка сила според желба и потреба.

Европскиот фронт не e легитимен претставник на Албанците, а не е ниту легитимен претставник на другите наведени малцинства. Другите малцинства учествуваат со свои партии во коалицијата Твоја Македонија.

ДУИ е единствено легитимен претставник на криминалот и корупцијата во Македонија,

ДУИ со незадоволство во Собранието

За време на инаугуративната седница на новото собрание, претставниците на линијата на „Европскиот фронт“ ја напуштија салата во текот на  гласањето за Африм Гаши за нов собраниски спикер. Овој потег го нагласува растечкото незадоволство во редовите на ДУИ, што предизвика промена во политичката динамика.

Замислен изборен триумф  и изборен инженеринг

ДУИ тврдат дека биле победник и на претседателските и на парламентарните избори, „Европскиот фронт“ тврди дека има изборен инженеринг, што предизвикува загриженост за интегритетот на демократскиот процес. Коалицијата, предводена од ДУИ, ја нагласува својата посветеност на демократските принципи и зачувување на духот на Охридскиот договор.

Коалицијата „Европски фронт“ обезбеди победа на претседателските избори со разлика од 40.000 гласови и на парламентарните избори со над 30.000 гласа, што доведе до дополнителни шест пратеници. Сепак, по пребројувањето, разликата се намали на четири гласа. Имено, „Европскиот фронт“ излезе како победник во 20 општини, означувајќи го првиот случај во историјата на нацијата каде што стана втора по големина политичка сила.

Овие изборни исходи беа предмет на обвинувања за изборна манипулација Како одговор, тргнуваме во мисија да се бориме против овој воочен мајоризам, кој ги поткопува соживотот и демократијата. Ги повикуваме граѓаните да застанат со нас во одбраната на принципите на Охридскиот договор и зачувувањето на интегритетот на нашиот демократски процес, вели Ахмети

Се разгледуваат конкретни мерки

Додека претстојат конкретни мерки за спротивставување на перципираниот мајоризам, раководството на ДУИ навестува стратешки размислувања насочени кон зачувување на демократските норми. Партијата го нагласува конструктивниот ангажман и демократскиот дискурс додека се движи кон својата транзиција во опозиција.

Истовремено, како одговор на новинарско прашање за нивните планирани мерки и дејствија, Ахмети нагласи дека во наредните денови ќе биде информирана пошироката јавност по консултациите со сите претседатели на коалициските партии. Потоа, Крешник Бектеши, член на раководството на партијата и актуелен министер за економија, во интервју изјави дека до крајот на неделата ќе ги откријат стратегиите за спротивставување на мајоризацијата.

„Како членови на Претседателството на ДУИ црпиме инспирација од интелектуалци и поединци кои дале значаен придонес за државата, опфаќајќи ги не само Албанците, туку и другите етнички групи. Разговаравме за различни опции, а конкретни чекори ќе ги објави претседателот на партијата. Ахмети пред да заврши неделата“, тврди Бектеши.

Според одредени информации на Фокус, ДУИ ќе подготви меморандум до меѓународниот фактор преку кој ќе се тврди дека тоа што Европскиот фронт не е дел од власта, нарушен бил легитимитетот на Албанците и другите малцинства