Потенцирано е дека рангирањето се заснова на бројот на смртни случаи на 100 заразени со коронавирус или на 100.000 жители, односно земјите на врвот на рангирањето имаат најмногу жртви во однос на заразените со Ковид-19 или популацијата, но не задолжително е да има најмногу смртни случаи во апсолутен број.

Според индикаторот, бројот на смртни случаи на 100 заразени е 4 проценти од смртните случаи на 100 заразени, а пред Бугарија е само Мексико со 9 проценти смртни случаи на 100 заразени.

Според индикаторот број на смртни случаи на 100.000 жители, Бугарија е на четвртото место во светот со 171,11 жртви.

САД, кои се рангирани на првото место во светот по апсолутен број на смртни случаи за време на пандемијата, се наоѓаат на петтото место по бројот на смртни случаи на 100.000 луѓе со 165,77 починати.