Третата недела по вакцинацијата е најризична и во тој период процентот на луѓе кои заболуваат од ковид е најголем, пишува „Блиц“. Од петтата недела, генерално забележано, бројот на пациенти е незначителен и се движи кон нула.

Факт е дека по вакцинацијата има пациенти со ковид, но во овие случаи симптомите се неспоредливо поблаги, и болеста нема непредвидлив тек што одзема животи за еден ден, за разлика од пациентите кои не биле вакцинирани.

Дека вакцината штити, докажуваат точните податоци добиени со следење на вакцинираните – можноста за заболување е 50 пати помала од граѓаните кои не биле вакцинирани.

Анализата и следењето на самите вакцинирани, но и во однос на невакцинираните, носат прецизни научни одговори за дејството на четирите вакцини што биле користени во Србија.

Најчесто заболување е од моментот на примање на првата вакцина, па се до 11-та недела од вакцинирањето. По сите ревакцинации, третата недела е најризична за инфекција, освен кај вакцината на Астразенека, во која се обновува вакцината во 12-та недела. Судејќи според резултатите, кај сите вакцини паѓа или скоро нема заразени по ревакцинацијата.

Прво, генерално гледано, процентот на заразени по вакцинирањето е 2,03 проценти, додека досега невакцинирани се заболиле – 8,11 проценти. Бројот се намалува со ревакцинација на 1,17 проценти, а три недели по ревакцинацијата е 0,57 проценти. Се покажало дека ефикасноста три недели по ревакцинацијата е 92 проценти.

Третата недела се покажува како најризична. Веќе во четвртата недела, процентот паѓа на 0,38 проценти од пациентите, а во петтата недела, веќе малиот број на заразени лица се намалува на 0,14 пациенти. Шестата недела сведочи за буквално во промили, седмата – 0,05 проценти. Потоа нема повеќе заболени во досегашните 11 недели што се следат.

Во процентуално најризичната трета недела, најчеста инфекција е забележана по примање на кинеската вакцина. Руската вакцина, е во втората недела, и Фајзер, исто така во втората, а Астразенека имала најчеста инфекција во првата недела како процент од 11 недели.

Важно е да се напомене дека бројот на пациенти вакцинирани со одредена вакцина, на пример, на Фајзер, Астразенека не надминува десет заразени. Така, оние кои ја примиле вакцината наФејзер по четвртата недела од првата вакцина, нема заразено, а Астразенека, од над 1.000 граѓани кои ја примиле, има еден пациент во петтата недела по вакцината, а потоа нема заразено.

-Кинеската вакцина, која ја примија мнозинството граѓани, се чини дека произведува антитела побавно, така што практично нема пациенти од седмата недела по првата вакцина. Руската вакцина на скоро 5.000 граѓани што ја примиле има 2 пациенти во шестата недела, наведува „Блиц“.

Кога станува збор за инфекција по вакцинирањето, клучен сегмент е сериозноста на болеста. Коронавирусната пневмонија е специфична и поради која болниците се полни. И во овој дел, постои драстична разлика помеѓу вакцинирани и невакцинирани – пневмонија се развила кај 0,7 од оние кои примале кинеска вакцина, исти вредности – 0,3 проценти имале вакцинирани со руската и Астразенека и 0,1 процент со Фајзер.

Во болниците се примени 0,2 проценти од граѓаните кои примале кинеска, 0,1 руска и според досегашните резултати од истражувањето, ниту еден пациент кој примил Фајзер или Астразенека.