Претседателот на босанскиот ентитет Република Српска (РС) и Алијансата на независни социјалдемократи (СНСД), Милорад Додик на својата веб-страница објави дека овој дел на Босна и Херцеговина наскоро ќе донесе одлука за прекин на контактите со некои западни амбасади во оваа земја.

Како што е наведено на веб-страницата dodik.net, „на вчерашната седница на Советот на коалицијата која ја врши власта во Република Српска, одлучено е да се соберат информации и пристапи за одлучување во Националното собрание (ентитет) и Владата на Република Српска за прекин на контактите со американските и британските дипломати и амбасади во Босна и Херцеговина“.

„Веќе се формира тим кој ќе собира сеопфатни информации за антидејтонските активности на американските и британските дипломати и амбасади, како и за нивното мешање во внатрешните работи на БиХ“.

„Дејтонскиот договор не го потпишаа САД или Велика Британија, не се тие кои би можеле да го толкуваат Дејтонскиот договор бидејќи се работи за потписниците на договорот и неговите анекси. Република Српска е потписник на Анексот, особено Анекс 4, кој е Уставот на Босна и Херцеговина, и Анекс 10 за високиот претставник.

Додик продолжува да наведува дека американските и британските дипломати и амбасади „систематски го уништуваат Уставот на Босна и Херцеговина и другите анекси, особено Анекс 10 за високиот претставник, трајно, а особено во последниот случај кога поддржуваат неименувано приватно лице за позиција на висок претставник без задолжителна одлука на Советот за безбедност на ОН“.

„Покрај тоа, американскиот амбасадор отворено го поддржува повикот за оружје на муслиманите во Босна и Херцеговина, покажувајќи солидарност со изјавата на Реисул-Улема Кавазовиќ за прегратката на муслиманите во Босна и Херцеговина. Ова е неприфатливо за Србите и оневозможува каква било комуникација со гореспоменатите структури, бидејќи таквото однесување е директен удар за можното помирување во БиХ“.

„Затоа, принудени сме да ги прекинеме сите контакти со горенаведените претставници на амбасадите. Контактите ќе бидат прекинати од претставници во Република Српска и претставници на Србите на ниво на БиХ, од Претседателството на БиХ, Советот на министри, Парламентарното собрание и сите други именувани од Србите вработени во заеднички институции.“

Прашањето за имотот
Додик додава дека Владата на РС ќе донесе ваква одлука во текот на наредната недела, а НСР на првата редовна седница „доколку не се одлучи да се организира вонредна седница на Собранието по ова прашање“.

Лидерот на РС вели: „На тоа бевме принудени од американската и британската страна, бидејќи очигледно е дека покрај сите претходни прекршувања на Дејтонскиот договор, особено Анекс 4 и Анекс 10, подготвуваат уште една измама и кражба поврзана со имот, која несомнено е дилема на Република Српска“.

„Секакви мерки преземени од горенаведените непријатели на српските интереси во врска со имотот на Република Српска ќе доведат до одлуки кои ќе го заштитат нејзиниот суверенитет и дополнително ќе го изградат нејзиниот државен капацитет“, рече Додик.