Без разлика што по правило се утврдува дека дојавата за поставената бомба била лажна, ваквите „несакани шеги“ предизвикуваат страв и паника. Јавноста е особено вознемирена кога се појавија информации дека дојавите најчесто биле во училиштата, што беше случај денеска во кантонот Сараево, пренесува Aljazeera Balkans. 

Кога една таква дојава ќе добие некоја од судските институции, како што беше случајот во Сараево пред две недели, дежурните теоретичари на заговор веднаш почнуваат да наведуваат билтени и да го „трагаат“ лицето чие судење било „одложено“ со дојавата за подметната бомба.

Во средината на март во Уставниот, Врховниот, Кантоналниот и Општинскиот суд во Сараево, веста за бомбашки напад ја наруши нормалната работа, судовите беа затворени, а областа околу институциите беше опкружена со жолта полициска лента.

Коментирајќи ги, тогаш, информациите за заканата од бомба, портпаролката на Министерството за внатрешни работи на кантонот Сараево, Мерсиха Новалиќ, рече дека „МУП КС добила закани за бомби во Уставниот, Врховниот, Кантоналниот и Општинскиот суд во Сараево. Екипите се на терен. Се вршат сите пропишани дејствија, евакуација и обезбедување на објекти, како и контрадиверзантски (КДЗ) увид“.

Совети за училиштата
Нешто слично се случи и денеска, само што дојавата не стигна на адресите на сараевските правосудни органи, туку на образовните институции.

Според информациите објавени во медиумите, откако утринава беше објавено дека во училиштата во кантонот Сараево е поставена бомба, а сите ученици се евакуирани, Министерството за внатрешни работи на кантонот Сараево соопшти дека мултидисциплинарни полициски екипи вршат увид училишните објекти..

Полициската управа на Министерството за внатрешни работи на Кантонот Сараево (МУПКС), по повод добивањето на е-пошта со заканувачки содржини во неколку училишта на подрачјето на Кантонот, во соработка со други органи за спроведување на законот, ги презема сите неопходни мерки и активности за заштита на децата и наставниот кадар.

Под надзор на дежурните обвинители на кантонот Сараево, неколку мултидисциплинарни полициски екипи вршат увид во училишните објекти, соопштија од Полициската управа на МУП на КС.

Се повикуваат граѓаните на соработка и трпение, а возачите се потсетуваат да возат повнимателно во близина на училиштата, со оглед на тоа што голем број деца се наоѓаат надвор од училишните објекти.

Заканувачки содржини
Неколку училишта во областа на кантонот Сараево утринава добиле дојава дека во тие институции била поставена бомба.

„Нашиот оперативен центар доби информација дека неколку училишта во областа на кантонот Сараево добиле е-пошта со заканувачки содржини, во која пишувало дека е поставена експлозивна направа. Нашите полицајци се на терен. Ги преземаме сите неопходни мерки и дејствија и работиме по насоки на дежурниот обвинител“, потврди портпаролката на МУП на КС Мерсиха Новалиќ.

Граѓаните оставаат најразлични коментари на социјалните мрежи и форуми, но доминираат оние кои ваквото однесување го гледаат како манифестација на голема општествена неодговорност.

Ова е уште еден доказ дека само една будала може да направи општ хаос во градот!“, напиша еден граѓанин.

Без разлика што има и такви кои со многу циничен хумор ја коментираат целата ситуација, нема многу кои гледаат со здрав разум на работите, па еден од граѓаните го остави следниот коментар:

„Треба да направат увид и да се евакуираат, досега имало лажни пријави, фала богу, но никогаш не се знае“.

Коментари во јавен простор
Има и такви кои сметаат дека таквите контроли се непотребни и оние кои бараат од полициските власти да изберат ваков тип на информации и да ги ограничат на оние што „изгледаат сериозни“.

„Овие дојави треба да се прифатат само доколку дотичниот се претстави. Инаку, тоа е некое дете од повисоките класови, кое денес има тест“.

Дека денешниот извештај за поставување бомби во училиштата е извршен според утврдената матрица, говори и информацијата дека сличен извештај добил и судот во Сараево.

По дојавата за поставени бомби во училиштата, пораката за наводно поставената експлозивна направа стигна и до Општинскиот суд во Сараево, јави Анадолија.