Во месечниот извештај на ИЈЗ се евидентирани три случаи на западнонилска треска во Македонија, кои резултирале со воспаление на мозокот. Се работи за две деца и едно повозрасно лице.

Овие податоци се објавени во извештајот кој се однесува на месец август.

Според извештајот, вирусот на западнонилска треска бил лабораториски детектиран кај 8-годишно девојче од Струмица, 11-годишно момче од струшко и 69-годишен маж од Стајковци.

Сите биле на болничко лекување поради воспаление на мозокот.

Западнонилска треска се пренесува со убод од комарец, а кај мал дел од заразените се манифестира со тешки невролошки симптоми.