„Наскоро би можеле помалку да уживаме во вкусот на кафето“, открива едно американско истражување за климатските промени. Тим американски научници тврди дека промените ќе се одразат на квалитетот и аромата, а количините ќе бидат се помали и помали, па кафето ќе поскапи. Причина за тоа, меѓу другото, се високите температури поради кои кафето побрзо ќе созрева, а вкусовите и аромите нема да се развиваат со ист интензитет. Истражувачите дошле до овој заклучок проучувајќи го кафето на пониски височини, кое во голема мера се разликува по квалитет од она кое расте на височини.

Условите за одгледување кафе се различни во секоја земја и зависат од климата, климата, надморската височина и процесот на производство. Така, топла и влажна клима е најпогодна за одгледување на растението кафе, со температури меѓу 15 и 30 ° C и на надморска височина од 1500 до 2500 метри. Токму Етиопија, Бразил и Колумбија имаат пожелни услови за одгледување на Арабика, најценетиот вид кафе.

Можеме само да погодуваме какво кафе ќе пиеме и дали наскоро ќе го снема, но она што е сигурно е дека треба повеќе да се грижиме за единствениот дом што го имаме.