Беса Транс: Фалсификувани документи и изгубени животи

Во вознемирувачкото откритие произлезено од трагичниот инцидент на бугарскиот автопат Струма во ноември 2021 година, „Беса Транс“ се најде заплеткана во скандал со фалсификувани документи. Во инцидентот загинаа 45 лица. Последица? Четиригодишна забрана за меѓународен превоз и парична казна од 800 илјади денари. Сопственикот доби една година и осум месеци затвор.

Правна пресуда: Беким Хаџиу, сопственик на „Беса Транс“, осуден

Беким Хаџиу се соочува со затвор

Сопственикот Беким Хаџиу доби тежок правен удар, осуден на една година и осум месеци затвор за неговата улога во организирањето на фалсификување документи што ги користеле возачите на компанијата за време на меѓународниот превоз на патници.

Перспектива на судот за фалсификување документи

Изјава на судијата Стефановски

Судијата Ивица Стефановски, кој го води предметот во скопскиот Кривичен суд, категорично изјави дека Хаџиу е виновен за користење фалсификувани јавни исправи. Истата пресуда е и за компанијата Беса Транс. Наведените документи, дозволи за јавен превоз во меѓународен патен сообраќај, е утврдено дека се лажни. Тие не се издадени од Министерството за транспорт и врски за инволвираниот автобус.

Одбрана, жалби и став на обвинителството

Одбраната тврди дека нема доволно докази

Одбраната на Хаџиу, предводена од адвокатот Асмир Алиспахиќ, веднаш објави жалба, тврдејќи дека на обвиненијата им недостасуваат суштински докази. Одбраната тврдеше дека автобусите на Беса Транс, како што потврдија сведоци и службени лица, ги исполнувале сите услови за внатрешно патување и меѓународен превоз.

Обвинителот Милошевски потврди фалсификување документи

Напротив, обвинителството предводено од Владимир Милошевски изрази задоволство од прифаќањето на нивните наводи од страна на судот. Милошевски нагласи дека за конкретниот автобус не е издаден документ и не било поднесено барање. Не постоело лиценца за конкретниот автобус на Беса Транс. На овој факт се темели целото обвинение.

Долготрајни прашања и истраги

135 патувања со фалсификувани лиценци

Истрагата откри фрапантно откритие: автобусите на „Беса Транс“ 135 пати ја напуштиле државата со фалсификувани дозволи. Додека вината првично падна на царинските службеници, последователните дејствија резултираа со суспензија, а друг службеник се соочи со намалување на платата.

Прашања со надзорот и незаконските операции

И покрај забраната и одземената лиценца за превоз на патници, Хаџиу продолжил нелегално да превезува патници низ Скопје и до Попова Шапка користејќи комбиња.

Преглед на станицата за технички преглед

Дополнителна истрага на станицата за технички преглед „Виа комерц“ во скопски Сарај, каде што бил извршен преглед во автобусот на „Беса Транс“, завршила без докази за кривично дело.

Извор: VOA