Од СМК бараат полицијата да ги открие сторителите и против нив да преземе најстроги законски мерки.

СМК смета дека постојаното сквернавење на православни гробишта во Македонија е општествен проблем на тивко етничко чистење заради внатрешна редистрибуција на населението на етничка и верска основа. од Брњарци е сосоедно село на Арачиново.