Тоа е прва продажба на лабораториско вештачко срце. Лабораторијата е основана 2008 година.

Вградувањето на срцето ја изврши тим лекари предводени од кардиологот Чиро Мајело во болницата во Неапол.

Во 2020 година, „Карма“ доби лиценца за продажба на својот производ во Европа, на пациенти кои чекаат на трансплантација на срце. Француската лабораторија, која го измисли вештачкото срце, пред неколку години рече дека тие не можат целосно да заменат трансплантација, но се вградуваат поради недостаток на срце за трансплантација.

Претходно беше наведено дека протезата тежи 900 грама – потешка е од вистинското срце, тешко 300 грама.

Лабораторијата не ја наведува цената на протезата. Но, неофицфијално, таквото срце ќе чини околу 160.000 евра, исто колку и вистинското пресадување, со долг постоперативен тек.