Претставникот на Македонија на годинешната песна за Евровизија Васил Гарванлиев се подготвува да биде гласот на ЛГБТ заедницата од Македонија и Балканот.

– Моето чувство ми рече дека ова е вистинскиот момент да споделам сè за мене – изјави пејачот на „Тука стојам“ (Here I stand) за британското списание „Atitude“.

– Кога Васил Гарванлиев на почетокот нашето интервју изјави дека да се биде хомосексуалец е веројатно најмалку интересната работа за него, тешко беше да се спори: Роден е во 1984 година во градот Струмица – тогаш дел од Социјалистичка Федеративна Република Југославија – претставник на Македонија на Евровизија 2021 година е поранешна детска ѕвезда, чие семејство избега во САД кон крајот на 90-тите години на почетокот на војната во Косово за да добие статус на бегалец, заедно со многу други, неколку години подоцна.

По тешкиот период како човек од неанглиско говорно подрачје, некогаш славното музичко чудо вметнато во резервоарот со ајкули на училишниот систем во САД, исфрлањето на семејството на Васил од Соединетите Држави, исто како што мораше да се упати на факултет на номадски начин, меѓународен начин на живот за класично обучениот пејач, кој помина време изведувајќи опера во Лондон, Торонто и Чикаго пред да се врати во својата родна земја пред три години за да продолжи со поп кариера”, пишува британскиот магазин за годинешниот македонски претставник на Евровизија.

Целиот текст за Гарванлиев во кој тој отворено зборува и за неговата сексуална определба ТУКА