Тедрос Адханом Гебрејесус, по потекло од Етиопија, во 2017 година стана првиот Африканец на чело на СЗО со седиште во Женева, а како свој приоритет го постави глобалното обезбедување на здравствена заштита.

Засега не е познато дали ќе се пријави друг кандидат за таа функција, се наведува во извештајот на Стат њуз.