Шмит вчера пристигна во Сараево, каде што се наоѓа неговата канцеларија.

Канцеларијата на високиот претставник (ОХР) е ад хок меѓународна институција одговорна за надзор над спроведувањето на цивилните аспекти на Мировниот договор од 1995 година, со кој заврши војната во Босна и Херцеговина.

Според Анекс 10 од Општиот рамковен договор за мир, ОХР има статус на дипломатска мисија во Босна и Херцеговина.

Високиот претставник, исто така, има овластување да наметнува закони, таканаречени „бонски овластувања“, но целта е да се користат што е можно помалку и да се стимулираат домашните политичари да бараат решенија. На тој начин, домашните институции се подготвуваат за еден ден земјата да излезе од меѓународен надзор.

Но, 26 години по завршувањето на војната во БиХ, најголема во Европа од Втората светска војна, во која загинаа 100.000 луѓе, вклучително и геноцидот во Сребреница, демократијата во таа земја е се уште кревка: воените злосторници се уште се слават како херои, законот е на ниско ниво, додека корупцијата го еродира општеството во целина, коментира Ал Џезира Балкан.

Во пресрет на неговото пристигнување во БиХ, искусниот германски политичар рече дека изминатите десет години во таа земја биле обележани со постојано назадување и дека таквиот тренд мора да се промени, а меѓународната заедница мора активно да учествува во него. Тој откри дека предлогот тој да стане висок претставник во БиХ е директна идеја на многу влијателната германска канцеларка Ангела Меркел. Европската унија, поддржана од Вашингтон по победата на Џо Бајден на претседателските избори минатата година во САД, прави дополнителни напори за Западен Балкан, каде претензии имаат и другите светски сили, како Русија и Кина, посочува Ал Џезира Балкан.