Како што пренесува ДПА, целта е да се санираат најтешко оштетените згради и општинската инфраструктура, што ќе трае долг временски период.

Најпогодени од поплавите се западните покраини Северна Рајна Вестфалија и Рајнска област-Пфалц.

Вкупната сума за помош изнесува околу 400 милиони евра, од кои половина треба да ги одвои федералната Влада, а половина ќе бидат обврска на германските покраини.

Предвиден е и фонд за реконструкција, но неговиот износ ќе биде познат откако во следните недели ќе биде точно утврдена колкава е штетата.

Федералната влада планира да се откаже од трошоците за спасувачките операции од страна на германската Федерална полиција, Федералната агенција за техничко олеснување (THW) и агенциите за цивилна заштита.