– Сојузот на опозициските црногорски партии сè уште се договара кој ќе биде кандидат на претстојните претседателски избори, како и дали тоа ќе биде партиска или непартиска личност, изјави претседателот на Црна Гора и лидер на Демократската партија на социјалистите (ДПС), Мило Ѓукановиќ.

Тој најави дека наскоро ќе излезе со предлог за кандидат, а не се изјасни дали ќе се кандидира за функцијата, туку истакна дека има уште време за тоа, пренесе РТЦГ.

„Тоа што сè уште го немаме соопштено името на кандидатот не значи дека на неговото дефинирање не работиме многу посветено, туку како претставници на сериозната политика ги согледуваме сите политички аспекти, по што ќе излеземе со личност за која веруваме дека може да победи на изборите“, рече лидерот. ДПС.

Тој изјави дека по неколку истакнати кандидатури од другата страна на политичката сцена, опозицијата сака „да ја збогати понудата со кандидати кои ќе понудат аргументи во прилог на целосна посветеност на националните интереси и достигнување на европскиот систем на вредности“.