Итни препораки за маски: Заштитни мерки побара Комисијата за заразни болести

Во последните случувања, Комисијата за заразни болести ја нагласува критичната потреба за носење маски во здравствените установи и домовите за стари лица. Напливот на случаи на грип, што резултираше со шест несреќни смртни случаи, поттикна повик за акција. Претседателот на Комисијата, Александар Петличковски, уверува дека иако има забележителен пораст на случаите на грип, нема непосредна закана за јавното здравје воопшто.

Нова жртва од грип: Комисијата за заразни болести со апели за вакцинација

Зголемена загриженост: Итни препораки за маски,7 хоспитализации поврзани со сезонски грип, а 6 смртни случаи

Тежината на ситуацијата ја расветлува директорката за заразни болести Милена Стевановиќ која открива дека седум лица се хоспитализирани поради сезонскиот грип. Комисијата ја нагласува важноста од внимателност, особено за оние што ги посетуваат болниците. Петличковски подвлекува дека со преземање заштитни мерки може значително да се намали ризикот од пренос на грип.

Подетален поглед на случаите со коронавирус: пад на приемите во болница

Обезбедувајќи позитивна перспектива, Комисијата известува за пад на болничките приеми поврзани со коронавирус, при што само шест лица моментално се под медицинска нега. Дополнително, комисијата потврдува дека, за жал, до овој момент од сезонскиот грип загинале шест животи.

 

Извор: tv21