Во објава на социјалната мрежа X (поранешен Твитер), хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ му го честиташе на Христијан Мицкоски неговиот избор за нов премиер на Македонија.

Пленковиќ изрази ентузијазам дека ќе се зајакнуваат билатералните односи помеѓу Хрватска и Македонија и дека натамошно ќе напредува напредува соработката помеѓу политичките партии ХДЗ и ВМРО-ДПМНЕ во рамките на Европската народна партија (ЕПП).

Пленковиќ во објавата ја нагласува и важноста на регионалната соработка и споделените цели во рамките на ЕПП.