Од вкупниот број на заразени, 24 се вратиле од странство, а 17 се инфицирале во земјата. Меѓу заразените има и пет деца.

Постои стравување дека мутацијата би можела да биде делумно резистентна на вакцините против Ковид-19, поради што високи претставници на Министерството за здравство побарале од Владата да им забрани на Израелците да патуваат во Индија, апелирајќи да се спречат и пристигнувањата од Индија, освен во исклучителни ситуации.

Повеќето од заразените допатувале во Израел од Индија, а некои влегле од други земји. Сите патници при пристигнувањето приложиле доказ дека се негативни на Ковид-19.

Министерството за здравство наведува дека се уште нема јасни информации за последиците од индиската мутација врз вакцинираните лица или луѓето кои оздравеле од коронавирусот.