Локалните медиуми објавија дека луѓето се насочуваат кон автобуските терминали за да го напуштат Истанбул.

Другите, кои сакаат да ја напуштат метрополата со свои автомобили, биле во километарски колони од раните утрински часови, објави весникот Хуријет.

Трговските центри и супермаркетите се преполни додека луѓето брзаат да подготвуваат залихи на храна, како и алкохол, со оглед на веста за забрана за продажба на пијалоци.

Затворањето се воведува за време на Бајрамските празници по месецот на постот Рамазан. Во средата беа пријавени над 40.000 нови инфекции. Државата со 84 милиони жители регистрирала повеќе од 4,7 милиони случаи од март минатата година и повеќе од 39.000 смртни случаи.