Годишната стапка на инфлација во еврозоната драстично падна во март, бидејќи падот на цените на енергијата го намали притисокот врз трошоците за живот во 20-те земји кои ја користат единствената валута, пренесува The Guardian.

Во услови на знаци дека нагорниот притисок врз цените се намалува, статистичката агенција на ЕУ Еуростат соопшти дека вкупната стапка на инфлација падна од 8,5 отсто во февруари на 6,9 отсто овој месец.

Падот беше поради наглото зголемување на цените на бензинот по руската инвазија на Украина што не се повтори оваа година. Како резултат на тоа, годишната енергетска инфлација се намали од 13,7% на -0,9%.

За разлика од падот на цените на бензинот, цената на храната продолжи да расте за потрошувачите во еврозоната. Еуростат соопшти дека храната, тутунот и алкохолните пијалоци во март биле поскапи за 15,4 отсто од претходната година, во споредба со годишниот пораст од 15 отсто во февруари.

Базичната инфлација – трошоците за живот без артикли како гориво и храна – благо се зголеми од 5,6% на ново рекордно високо ниво од 5,7%.

Аналитичарите велат дека Европската централна банка најверојатно ќе посвети поголемо внимание на базичната инфлација отколку главната мерка на трошоците за живот и дека ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки.

Берт Колин, висок економист за еврозоната во банката ING, рече: „Потенцијалот базичната инфлација да остане полеплива од очекуваното ќе биде главната причина за ЕЦБ да продолжи да расте во блиска иднина.

„Очекуваме уште едно зголемување од 0,25 поени во мај и уште едно во јуни. Со оглед на тоа што изгледите за инфлација почнуваат да изгледаат побенигни, а неодамнешните банкарски превирања служат како илустрација дека агресивните зголемувања не се без трошоци, очекуваме да се достигне врвот потоа“.

Диего Искаро, шеф на европската економија во S&P Global Market Intelligence, рече: „Проценуваме дека основната инфлација (еврозоната) е блиску до својот врв, а притисокот од цените на храната, исто така, веројатно ќе се намали во текот на вториот квартал. Сепак, очекуваме базичната инфлација да остане релативно леплива поради комбинацијата од зголемениот раст на номиналната плата и профитните маржи на фирмите“.