Иницијативата се залага против донесувањето на новиот Законот за учебници за основно и средно образование.

Од пред Владата на Република Македонија предводничката на иницијативата, Драгана Спасевска истакна дека институциите не сакаат да ги слушнат нивните барања.

– Тргнете ја вашата лоша политика, на страна до нашите деца. Баравме, бараме и ќе бараме задолжително учество на претставници од граѓанскиот сектор во работна група кои ќе работат на новиот Закон, велат од Иницијативата