Високиот амбасадор на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жосеп Борел и премиерот Ковачевски на средба посочија дека присуството на Лавров на претстојниот настан ја поддржува нивната заедничка цел за силен мултилатерален пристап. Ова му овозможува на Лавров да ги разбере постапките на Русија, истовремено признавајќи ја потребата од осуда и изолација.

На оваа средба Борел ја истакна потребата заедно да се осуди незаконското и агресивно однесување на Русија. Засегнатите страни ќе ја изразат својата загриженост за однесувањето на Русија до Лавров. Лавров може да се врати во Кремљ и да го советува руското раководство и постојаното противење на ЕУ на однесувањето на Русија откако ќе ги слушне овие перспективи.

 

„Вашата одлука да дозволите Лавров да учествува е во согласност со нашата заедничка цел да го одржиме мултилатерализмот жив. Лавров треба повторно да слушне од сите зошто ја осудуваме Русија и зошто ја изолираме. Ова е добра прилика за него за чуе зошто Русија е осудена и изолирана и потоа ќе може да се врати во Кремљ и да му каже на господарот на Кремљ дека ОБСЕ и ЕУ остануваат обединети во осудувањето на незаконското и агресивното однесување на Русија“, изјави високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жосеп Борел по средбата со премиерот Ковачевски во владата.

-Поканата на Лавров ја нагласува посветеноста на комуникација и разбирање. Олеснува отворени дискусии кои можат да решат контроверзни теми. ЕУ ги осудува, постапките на Русија со обединет фронт и е желна да се вклучи во мултилатерални дискусии за изнаоѓање мирни решенија.

Дипломатијата и разговорот се нагласени во оваа стратегија за соработка за да се создаде помирна иднина.