Во пожарот изгореа над 200 хектари ниско стеблеста дабова шума.

Во гаснењето на пожарот денеска 11 часа од утрово од 6:00 до вечерва до 17:00 часот беа вклучени девет пожарникари од ТППЕ Велес, 10 вработени од Дирекцијата за заштита и спасување и пет вработени во Шумското стопанство „Бабуна“.

Пожарот беше пријавен во ТПП Велес во петокот во 13:10 часот, а изгаснат е вечерва по 52 часа. .

За сега не се откриваат детали околу причините на пожарот, но надлежните институции се сомневаат дека причинител е човечки фактор како и кај останатите пожари.