„Нема да си дозволиме да ги повториме стратешките грешки од 2015 година. Ќе им помогнеме само на поединци кои ни помогнаа за време на мисијата на НАТО и на земјите -членки на ЕУ кои ја штитат нашата надворешна граница”, објави Јанша на Твитер, пренесен од СТА.

Во втор твит, словенечкиот премиер посочува како што жените се организираат и се борат со талибанците во одредени делови на Авганистан, така треба да се борат и мажите.

„Не е должност на ЕУ или на Словенија да им помагаат и да ги плаќаат сите на планетата што бегаат, иако би можеле да се борат за својата татковина”, додаде Јанша.

Словенечките официјални претставници во изминатите денови постојано повторуваат дека само оние што работеле за странски сили и мисии во Авганистан ќе бидат евакуирани и ќе им се помогне да се преселат, а на останатите треба да им помогнат соседните држави на Авганистан.

Еден авганистански преведувач и неговото семејство веќе пристигнаа во Словенија, додека друг се обидува да пристигне на аеродромот во Кабул.