– Толку многу големи спортисти произлегуваат од кошарката во САД и општо репрезентациите во сите спортови, и затоа да се биде избран за еден од врвните спортисти е чест. Многу сум благодарен за можноста и благодарен што ја добив оваа награда, вели Дурант.

Ова е трет пат кошаркарот на Бруклин нетс да биде награден како кошаркар на годината во САД. Претходно, наградата ја доби во 2010 година, а во 2016 година ја подели со Кармело Ентони.

Дурент стартуваше во сите шест олимписки натпревари за САД, и имаше просек од 20,7 поени, 5,3 скока и 3,7 асистенции по натпревар.