Бизнис активностите кои вклучуваат виртуелни валути се незаконски финансиски активности. Тие сериозно ја загрозуваат безбедноста на имотот на луѓето, соопшти Народната банка на Кина.

Кина е еден од најголемите пазари за криптовалути на светот и тамошните флуктуации неретко се одразуваат на нивната глобална цена. Вредноста на биткоинот падна за повеќе од 2.000 долари во пресрет на кинеската објава.

Тргувањето со криптовалути е официјално забрането во Кина од 2019, но продолжи да се одвива онлајн преку странски размени.